tisdag 13 maj 2008

Meddelanden ur livet


Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers är en mycket sorglig bok. Bra, men sorglig. Den tar upp det svåra med att kommunicera, både vad gäller att hinna med att prata om vardagliga bekymmer som att våga ta upp jobbiga frågor och saker som tynger.
Claire är en ung tjej med en ung tjejs liv och tankar. Hon bor tillsammans med sin mamma som jobbar hårt som barnmorska. De hinner sällan ses utan rusar förbi varandra i livet, på väg till skolan, jobbet, kompisarna, pappa. Resultatet blir att de lämnar lappar åt varandra på kylskåpsdörren och på så sätt får ta del av varandras liv. Där samsas inköpslistor och påminnelser om att städa kaninburen med oroliga lappar från mamma när Claire har träffat en ny kille som både är äldre och kanske inte helt pålitlig. När Claires mamma plötsligt drabbas av något hemskt så blir det extra tydligt hur viktigt, men svårt, det här med kommunikation mellan barn och föräldrar kan vara.
Detta är en bra och intressant bok med budskapet om att passa på att säga det man verkligen vill säga till dom som man tycker om. Något som i och för sig ofta är svårare sagt än gjort.

/Helena

Inga kommentarer: