torsdag 22 maj 2008

Magisk och mystisk resa


Gunila Ambjörnssons senaste ungdomsbok, magic.circle.com, handlar om sextonåriga Jenna. I början av boken befinner sig Jenna på Island, på en gruppresa tillsammans med andra fantasyintresserade människor. Alla är äldre än Jenna, och hon känner sig ensam och vilsen. Med på resan finns en hop mer eller mindre intressanta människor t.ex. Jari, som Jenna gärna vill nå men inte lyckas få tillräckligt med uppmärksamhet av. Där finns också serietecknaren Belinda, som är äldre, vacker och smart. Belinda är allt som Jenna inte är och allt som Jenna skulle vilja vara. På Island finns även två äldre damer som ständigt diskuterar och bråkar. Och Hilmar, serieaffärsinnehavaren som tycker att Jenna ska åka till Amsterdam för att få tag på en mystisk tidskrift, Book of Magic 13. Och så har Jenna en orolig och ständigt arg och besviken mamma hemma i Sverige, en mamma som ständigt ringer på mobilen och undrar vad Jenna gör, om Jenna äter, vem Jenna är med, vad Jenna tänker göra nu.
Väl tillbaka i Stockholm börjar en massa konstiga saker att hända och plötsligt befinner sig Jenna på rymmen, på ett tåg på väg ut i Europa. Med på tåget finns Belinda.
Detta är en märklig berättelse. Den griper tag och för in dig i en magisk och väldigt mystisk värld. Boken är en riktig bladvändare, man vill veta hur det ska gå med allting. Hur hänger allt ihop? Vilka är alla de märkliga människorna? Hur ska det sluta?
/Helena

Inga kommentarer: