onsdag 28 maj 2008

Roliga bilderböcker


Har precis läst två roliga och läsvärda bilderböcker som jag måste tipsa om.

Den första heter Noko och Nattmonstret och är skriven av Fiona Moodie. Berättelsen handlar om jordsvinet Takadu och piggsvinet Noko som bor tillsammans på en slätt i Sydafrika. De lever ett ganska fint liv utan några större bekymmer men på kvällen blir det lite mer problematiskt. Takadu är nämligen väldigt rädd för något som kallas för Nattmonstret. Takadu gömmer sig under täcket och vägrar somna. Det enda som hjälper är om Noko läser upp ullpriserna från Lantbrukarens Veckoblad (så himla gulligt!). Men, detta innebär att Noko inte får sova eftersom han måste läsa för Takadu hela natten. Något måste göras och Noko börjar fila på en plan som förhoppningsvis ska hjälpa Takadu att bli mindre rädd.

Det bästa med Noko och Nattmonstret är den subtila humorn och de fantastiska bilderna. Och att Takadu hittar på olika sånger som kan vara bra att ha: en för att soppan ska koka fortare, en väldigt sorglig när han känner sig ledsen och ensam och så en glad när det vankas fest. Fint!

I Snurran hjälper polisen, av Eva Bergström och Annika Samuelsson, får vi ännu en gång träffa på den energiska kattungen Snurran (det är nog femte boken i serien, tror jag). Snurran går ut på stan för att ta hand om djuren. Helst vill hon ta hand om getingar, spindlar och pissmyror men det är inte alltid att djuren vill bli omhändertagna av Snurran. Fet-Råttan till exempel, han brukar gömma sig för Snurran mest hela tiden. Undrar varför? Andra djur uppskattar nog Snurrans omsorger. "Några droppar blod kan man bjuda på, tycker jag."- säger Snurran och bjuder myggorna på sin lilla arm (eller tass, blir det väl?).

När så Snurran träffar en myra som är ledsen för att den gått vilse så hjälper gärna Snurran till. Det bär av till polisen, och sedan är det fullt kaos när Snurran härjar fritt i sin iver att hjälpa till. Charmigt och roligt.
/Helena

Inga kommentarer: