fredag 16 maj 2008

Ny Petter LidbeckDen döde sonen, den senaste delen (del 5) i Petter Lidbecks serie 3 Tjejer, är lite olik de andra. Den här delen är lite hemskare, mer tragisk och allvarlig, men minst lika bra, om inte bättre.

Femtonårige "Nalle" hittas misshandlad till döds. Denna kille är känd för att hänga med sitt gäng och vara bråkig så man tror att hans död har med detta att göra. Givetvis anar Siri, Tyra och Pella att allt inte är som det verkar och snart är dom insyltade i fallet, ett fall som bottnar i hemligheter fån det förflutna, i djup sorg och i hämndbegär.

Som vanligt är det välskrivet, ganska så trovärdigt och spännande. Jag kan störa mig en aning över att tjejernas personlighetsdrag verkar statiska. Tvillingarna Siri och Tyra är varandras motsatser precis hela tiden, i alla seriens delar och vad dom än håller på med. Dom känns som stereotyper. Den som verkar mest trovärdig, och som är handlingskraftig utan att bli småjobbig och forcerad som Siri, är Pella, som ju också är berättaren i serien. Men, men. Detta försämrar inte läsningen utan är bara en liten skavank som man kan leva med. Läs serien du också!

/Helena

Inga kommentarer: