fredag 30 maj 2008

Obehagliga syner

Igår läste jag ut en ungdomsbok som jag tidigare skrivit att jag såg fram emot att läsa, dels på grund av det mystiska temat, dels pga det mardrömsaktiga omslaget . Flickan i rött, av J.C. Burke, handlar om Evie, en tjej med en märklig förmåga som gör att hon ser och känner saker som andra varken ser eller känner. Bl.a. så tar hennes "gåva" över ibland och då ritar Evie av personer som är döda. Det blir läskiga porträtt som skrämmer Evie själv men ännu mer skräms de som finns i hennes närhet, klasskompisarna och t.o.m hennes mamma, som har väldigt svårt att acceptera Evies syner. När Evie inser att hennes senaste syner av en ung tjej är sammankopplade med en röd vintage-kofta hon fått i present av sin pappa får Evie ett uppdrag hon inte hade önskat sig.

Boken är lagom spännande men bitvis ganska rörigt skriven (kanske beror det på översättningen, kanske inte). Historien känns lite lösryckt från början men det hela hålls ihop bättre på slutet, då det hela påminner om ett avsnitt ur någon kriminalserie från TV.

Ingen höjdare, men underhållande och bitvis kuslig förströelselitteratur.
/Helena

onsdag 28 maj 2008

Roliga bilderböcker


Har precis läst två roliga och läsvärda bilderböcker som jag måste tipsa om.

Den första heter Noko och Nattmonstret och är skriven av Fiona Moodie. Berättelsen handlar om jordsvinet Takadu och piggsvinet Noko som bor tillsammans på en slätt i Sydafrika. De lever ett ganska fint liv utan några större bekymmer men på kvällen blir det lite mer problematiskt. Takadu är nämligen väldigt rädd för något som kallas för Nattmonstret. Takadu gömmer sig under täcket och vägrar somna. Det enda som hjälper är om Noko läser upp ullpriserna från Lantbrukarens Veckoblad (så himla gulligt!). Men, detta innebär att Noko inte får sova eftersom han måste läsa för Takadu hela natten. Något måste göras och Noko börjar fila på en plan som förhoppningsvis ska hjälpa Takadu att bli mindre rädd.

Det bästa med Noko och Nattmonstret är den subtila humorn och de fantastiska bilderna. Och att Takadu hittar på olika sånger som kan vara bra att ha: en för att soppan ska koka fortare, en väldigt sorglig när han känner sig ledsen och ensam och så en glad när det vankas fest. Fint!

I Snurran hjälper polisen, av Eva Bergström och Annika Samuelsson, får vi ännu en gång träffa på den energiska kattungen Snurran (det är nog femte boken i serien, tror jag). Snurran går ut på stan för att ta hand om djuren. Helst vill hon ta hand om getingar, spindlar och pissmyror men det är inte alltid att djuren vill bli omhändertagna av Snurran. Fet-Råttan till exempel, han brukar gömma sig för Snurran mest hela tiden. Undrar varför? Andra djur uppskattar nog Snurrans omsorger. "Några droppar blod kan man bjuda på, tycker jag."- säger Snurran och bjuder myggorna på sin lilla arm (eller tass, blir det väl?).

När så Snurran träffar en myra som är ledsen för att den gått vilse så hjälper gärna Snurran till. Det bär av till polisen, och sedan är det fullt kaos när Snurran härjar fritt i sin iver att hjälpa till. Charmigt och roligt.
/Helena

tisdag 27 maj 2008

En stilla undran

Jag får för mig saker ibland. Just nu har jag bestämt mig för att läsa böcker i teman och för tillfället har jag snöat in på det läskiga ämnet vampyrer. Detta är ett nygammalt intresseområde hos mig. Som barn älskade jag att skrämmas av skräckfilm (och hade just vampyrer som favorittema) men det har inte blivit extremt många skräckböcker för mig. Inte förrän nu.

Jag har börjat beta av en lista på böcker med vampyrtema nu, böcker som jag varit nyfiken på ett tag men inte läst, av olika anledningar. Just nu läser jag Historikern, av Elizabeth Kostova. Den här boken har flera personer rekommenderat men jag har avskräckts av recensioner som jämfört den med Da Vinci-Koden. Nåja, 100 sidor in i handlingen känner jag tack och lov ingen koppling böckerna emellan. Men. Så började jag tänka på en helt annan sak.

Historikern handlar om en 16-årig tjej som hittar ett brev i sin pappas bibliotek som har att göra med hemlig forskning kring vampyrmyten. Flickan lever ensam med sin pappa, mamman är död . Jag började fundera på om jag läst någon bok där den levande och spännande huvudrollsinnehavaren är en mamma, och inte en pappa. Jag menar: Bläckhjärta och Fördjupade studier i katastroffysik har ju precis samma upplägg som Historikern, vad gäller den ensamma, belästa flickan och den egensinniga men spännande pappan. Har någon där ute ett tips på en bok med en spännande och egensinnig mamma som drar med sitt barn på äventyr så får ni gärna tipsa mig.

P.S. Bram Stokers Dracula, från 1897, är för övrigt en av mina absoluta favoritböcker. Så spännande, så märklig. Brevroman och dagboksroman i ett. Och så många teman att plocka bland och fördjupa sig i om man vill! Rekommenderas till unga och äldre som gillar lite rysliga grejer.
/Helena

lördag 24 maj 2008

Läsvärt om mobbing, vänskap och om att vara 11 år.


När Linnéa ska fylla 11 år så får hon inte bara en trist rullgardin i present, hon får dessutom glasögon. Glasögon kunde väl vara ok och bra om man hette Vanessa och var klassens coolaste tjej med rosa snygga kläder och en känd jazzmusiker till pappa, men heter man Linnéa Svensson och är allt annat än cool (något man får känna av varje dag på skolan) så är glasögon kanske inte direkt det bästa som kan hända. Och, det blir ju inte direkt bättre om man har föräldrar som tjatar och skäller och inte alls förstår hur det kan vara att vara 11 år. Linnéas lillasyrra, 5 år, är dessutom superenergisk och tar all plats, något som också irriterar Linnéa som ofta får skulden för allt, hon är ju äldre och borde vara klokare, tycker mamma.
Ingrid Olssons bok Långt ifrån cool är en bok om mobbing och om hur jobbigt det kan vara att vara barn och känna sig ensam, isolerad, utsatt och missförstådd. De vuxna i boken är oförstående och blinda för det som sker, de har bråttom och mycket med sitt eget. De hinner inte se, inte fråga inte prata. Den enda vuxna som förstår Linnéa är mormor, som Linnéa pratar med i telefon ganska ofta. Det är också till mormor som Linnéa vill när det känns som allra hemskast.
För mig framstår mormor-karaktären inte så mycket som en levande person utan som en symbol av godhet och förståelse, en person som många barn som har det svårt förmodligen gärna skulle vilja ha tillgång till. Hennes genomgoda och kloka person, som aldrig är orolig utan ständigt lugn och sansad, känns lite för god för att vara sann, så tyvärr kan jag inte ta den karaktären på fullt allvar.
Trots att detta är en sorglig historia känns Linnéa som en tjej som inte bryts ner i första taget. Hon är handlingskraftig och tänker mycket. Det jag stör mig på en smula är slutet. Det blir alltför lyckligt och inte så trovärdigt. Visst kan det vara bra med hoppfulla slut men ibland dras dessa lite för långt. Dock en bra bok som jag verkligen rekommenderar. Läs gärna tillsammans med din klass eller andra barn i 10-årsåldern.
/Helena

torsdag 22 maj 2008

Magisk och mystisk resa


Gunila Ambjörnssons senaste ungdomsbok, magic.circle.com, handlar om sextonåriga Jenna. I början av boken befinner sig Jenna på Island, på en gruppresa tillsammans med andra fantasyintresserade människor. Alla är äldre än Jenna, och hon känner sig ensam och vilsen. Med på resan finns en hop mer eller mindre intressanta människor t.ex. Jari, som Jenna gärna vill nå men inte lyckas få tillräckligt med uppmärksamhet av. Där finns också serietecknaren Belinda, som är äldre, vacker och smart. Belinda är allt som Jenna inte är och allt som Jenna skulle vilja vara. På Island finns även två äldre damer som ständigt diskuterar och bråkar. Och Hilmar, serieaffärsinnehavaren som tycker att Jenna ska åka till Amsterdam för att få tag på en mystisk tidskrift, Book of Magic 13. Och så har Jenna en orolig och ständigt arg och besviken mamma hemma i Sverige, en mamma som ständigt ringer på mobilen och undrar vad Jenna gör, om Jenna äter, vem Jenna är med, vad Jenna tänker göra nu.
Väl tillbaka i Stockholm börjar en massa konstiga saker att hända och plötsligt befinner sig Jenna på rymmen, på ett tåg på väg ut i Europa. Med på tåget finns Belinda.
Detta är en märklig berättelse. Den griper tag och för in dig i en magisk och väldigt mystisk värld. Boken är en riktig bladvändare, man vill veta hur det ska gå med allting. Hur hänger allt ihop? Vilka är alla de märkliga människorna? Hur ska det sluta?
/Helena

Bokpåsen

Igår fick jag en liten aning om hur det måste kännas för kungen när han avlägger sina besök på skolor, sjukhus och andra ställen. Bibbliotekschefs-Helen och jag lämnade av Bokpåsarna på Fagerviks förskola.
Nynäshamns bibliotek har inlett ett samarbete med förskolorna i Fagervik och Vika och sponsrat med böcker. Böckerna som köpts in ska passa barn mellan 0-5 år och det är en massa roliga, nya, nyskapande, klassiska och intressanta böcker som ryms i påsarna. Föräldrar får låna hem en påse från förskolan under två veckor för att sedan lämna tillbaka den och byta mot en annan. Himla roligt, tycker vi! Och himla roligt tyckte förskolan, som tog emot oss med ballonger, sång och tårta (därav kopplingen till kungen).
Tusen tack för det fina mottagandet och ha det så roligt med alla böckerna! Det är alltid kul att träffa personal som tycker att läsning är viktigt och som satsar på barns utveckling genom att ge sig in i olika litterära och språkutvecklande projekt och idéer.
/Helena

tisdag 20 maj 2008

Bokjuryn 2007- vinnarna utsedda!



Igår avslöjades vilka böcker som röstats fram som de bästa barn- och ungdomsböckerna 2007. Det hela firades på Kulturhuset i Stockholm och du kan läsa mer om prisutdelningen på Bokjuryns hemsida.

Vinnarna då? Jo, första pris i varje åldersgrupp gick till:
0-6 år Sagan om den underbara familjen kanin och monstret i skogen, av Jonna Björnstjerna
7-9 år Bilbioteksmysteriet, av Martin Widmark
10-13 år Harry Potter och dödsrelikerna, av J.K. Rowling
14-19 år Som jag vill vara, av Katarina von Bredow

Eftersom jag personligen inte är något Harry Potter-fan så har jag ingen kommentar till att den vann i klassen 10-13 år. Nåja, en kommentar har jag och det är väl att detta pris var rätt väntat. Sista boken om Harry har ju varit efterlängtad av många och den har lästs, diskuterats och älskats av många av fansen.

De andra böckerna har jag läst och de är fina vinnare allihop. Särskilt mycket tycker jag om bilderboken om den underbara familjen kanin. Den är annorlunda, rolig och har fina (och lite småkusliga) illustrationer. Läs!
Resten av vinnarna kan du kolla upp här.
Skulle ha varit kul att ha varit med under prisutdelningen. Någon som var där?
/Helena

Alfons Åberg




Såhär fint har vi det på biblioteket just nu. Överdimensionerade möbler, en labyrint, en koja, en vridbar scen, massor med Alfons-figurer... Och igår kom det blommor och en hälsning från Gunilla Bergström. Gissa om vi blev glada!
/Helena
Bilder: Helen Amborn

måndag 19 maj 2008

Alfons har landat!

Alfons Åberg har landat på Nynäshamns bibliotek med dunder och brak. Hela Konsthallen är FULL med roliga Alfons-prylar och i bildverkstaden kan man pyssla i collage-teknik.
Jag ska ta mig ner och fota lite för bloggen men tills detta blir gjort så kan ni ju alltid slinka in på Alfons Åbergs hemsida och kolla runt lite. Klicka här.
/Helena

Lär känna Agnes


Är du mellan 9-12 år? Känner du någon mellan 9-12 år? Känner ni till böckerna om Agnes? Inte!? Då är det dags för en ny bekantskap nu.
Det har hittills kommit ut två böcker av tre om Agnes, Finnes:Agnes Önskas:Hund samt Finnes:Agnes Önskas:Bästis. Båda är lika bra, trovärdiga, underhållande, engagerande och välskrivna. Författaren heter Thomas Halling (han som skrivit den populära serien med böckerna Bli ihop, Vara ihop etc).
I första boken ska Agnes fylla år. Det hon önskar sig mest av allt är en hund, men föräldrarna är väldigt skeptiska. Kommer Agnes att ha tid att sköta om sin hund ordentligt? Hur kommer det att gå med skolan? Agnes föräldrar hittar på ett finurligt sätt att testa Agnes på för att se om det här med hund skulle kunna funka.
I andra boken har Agnes precis fyllt 11 år. Hon umgås en massa med Cilla, bästa kompisen, som också är ett stöd i skolan för Agnes när denna blir retad av tjejgänget. Men, plötsligt händer något hemskt. Agnes får höra det hemskaste hemska. Cilla ska flytta! Hur ska det nu gå med allting?
Lättläst och bra för slukaråldern.
/Helena

Jädrans kärlek!

I helgen läste jag en jättebra bok som jag rekommenderar alla mellan 9-12 år. Kul att läsa själv men också jättebra som högläsningsbok i skolan. Boken heter Amor anfaller och är skriven av Mårten Melin som numera är en riktig favorit hos mig.
Bokens handling? Jo, såhär är det:
Artur har blivit anfallen. Intet ont anande har han blivit skjuten av Amor och är nu galet kär i Tammi, som är den finaste i världen. Men, det innebär vissa problem att vara kär i Tammi. Hon går i trean (Artur går i femman), hon är bästis med Arturs jobbiga lillasyrra och , det värsta av allt, hon verkar inte vara kär i Artur. Det blir ännu jobbigare och komplicerat. Och roligt.
Ja, kärleken är bra knepig och dum ibland. Man blir kär i någon som inte ens gillar en tillbaka, i någon som bor långt borta, i någon man trodde att man själv ogillade, i någon som redan är kär i någon annan mm Kärleken kan göra en glad, ledsen, arg, besviken, pirrig och halvt galen. Kärleken kan få en att fundera på ett och annat, och det, det är alltid bra.
Läs den här fina boken och surfa gärna in på Mårten Melins hemsida. Du kan gå in här.
/Helena

Kolla in vår fina ungdomshörna!



Det satsas mycket på barn och unga på Nynäshamns bibliotek just nu och det tycker jag är superbra! Vi har precis invigt vår stora Alfons Åberg-utställning (återkommer med bilder inom kort) och så har vi piffat till barnavdelningen och inrett en ungdomsavdelning (för tonåringar). Kom in till biblioteket och passa på att sitta ner en stund i lugn och ro i de sköna röda sofforna. Sök bland alla bra ungdomsböcker, lyssna på musik eller läs en tidskrift. På ungdomsavdelningen finns också en liten scen som kan användas vid uppläsningar, prisutdelningar eller olika framföranden. När den inte används som scen är scenen, med alla mjuka kuddar, ännu en skön plats att slå sig ner på och ta det lugnt en stund.
Välkommen hit!
/Helena

fredag 16 maj 2008

Ny Petter Lidbeck



Den döde sonen, den senaste delen (del 5) i Petter Lidbecks serie 3 Tjejer, är lite olik de andra. Den här delen är lite hemskare, mer tragisk och allvarlig, men minst lika bra, om inte bättre.

Femtonårige "Nalle" hittas misshandlad till döds. Denna kille är känd för att hänga med sitt gäng och vara bråkig så man tror att hans död har med detta att göra. Givetvis anar Siri, Tyra och Pella att allt inte är som det verkar och snart är dom insyltade i fallet, ett fall som bottnar i hemligheter fån det förflutna, i djup sorg och i hämndbegär.

Som vanligt är det välskrivet, ganska så trovärdigt och spännande. Jag kan störa mig en aning över att tjejernas personlighetsdrag verkar statiska. Tvillingarna Siri och Tyra är varandras motsatser precis hela tiden, i alla seriens delar och vad dom än håller på med. Dom känns som stereotyper. Den som verkar mest trovärdig, och som är handlingskraftig utan att bli småjobbig och forcerad som Siri, är Pella, som ju också är berättaren i serien. Men, men. Detta försämrar inte läsningen utan är bara en liten skavank som man kan leva med. Läs serien du också!

/Helena

tisdag 13 maj 2008

Meddelanden ur livet


Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers är en mycket sorglig bok. Bra, men sorglig. Den tar upp det svåra med att kommunicera, både vad gäller att hinna med att prata om vardagliga bekymmer som att våga ta upp jobbiga frågor och saker som tynger.
Claire är en ung tjej med en ung tjejs liv och tankar. Hon bor tillsammans med sin mamma som jobbar hårt som barnmorska. De hinner sällan ses utan rusar förbi varandra i livet, på väg till skolan, jobbet, kompisarna, pappa. Resultatet blir att de lämnar lappar åt varandra på kylskåpsdörren och på så sätt får ta del av varandras liv. Där samsas inköpslistor och påminnelser om att städa kaninburen med oroliga lappar från mamma när Claire har träffat en ny kille som både är äldre och kanske inte helt pålitlig. När Claires mamma plötsligt drabbas av något hemskt så blir det extra tydligt hur viktigt, men svårt, det här med kommunikation mellan barn och föräldrar kan vara.
Detta är en bra och intressant bok med budskapet om att passa på att säga det man verkligen vill säga till dom som man tycker om. Något som i och för sig ofta är svårare sagt än gjort.

/Helena

måndag 12 maj 2008

Back in business


Efter några jättebra semesterdagar i ett soligt och vackert Paris är jag tillbaka på biblioteket. Jag läste inte en endaste bok under hela resan (!)men nu har jag bunkrat upp igen med gamla favoritförfattare samt med nya bekantskaper.
Ikväll tänkte jag t.ex. läsa Livet på en kylskåpsdörr, av Alice Kuipers. Detta är en bok som är skriven i form av post-it -lappar, och jag är mycket nyfiken på både konceptet och innehållet. Såhär står det om boken på förlagets hemsida:
"Ovanlig och hjärtevärmande – om en mor och hennes tonårsdotter. Claire är 15 år och uppslukad av alla möjliga tonårsbestyr: killar, skolan, kompisar, identitetssökande … Hennes mamma är ensamstående och har ett pressat tidsschema med jobb och tusen andra sysslor. De bor under samma tak men hinner sällan ses, än mindre prata med varandra. Oftast kommunicerar de med korta meddelanden på kylskåpsdörren. Men när deras liv plötsligt hotas av en allvarlig kris blir det början till en förändring. Claire och hennes mamma tvingas omvärdera hur de lever och inse att relationen mellan dem är oersättlig. "
/Helena

lördag 3 maj 2008

Ny äventyrsserie



Fem förfäder heter en ny serie om äventyr i kung-fu-stil. Den handlar om fem unga buddistmunkar som vuxit upp tillsammans i Cangzhentemplet. De behärskar alla kung-fu i olika stilar- tiger, orm, trana, apa och drake. Varje del i serien kommer att fokusera på en av munkarna, och första delen heter Tiger, efter munken Fu (som betyder tiger på Kantonesiska).

Den fd munken Ying är fylld av hat och hämndkänslor. Han har lämnat templet och vänder sig mot sina forna bröder genom att anfalla templet och se till att alla munkarna dödas. Alla utom fem. Dessa fem unga killar sprids för vinden efter attacken och vi läsare får i synnerhet följa Fu på sin väg. Det blir spännande och ganska våldsamt mellan varven.

Författaren till serien, Jeff Stone, är själv kung-fu-kunnig och det märks att han är fascinerad av ämnet.

Inte någon favorit hos mig men jag kan tänka mig att den här serien går hem hos er som tycker om snabba vändningar i handlingen, ouppklarade hemligheter från det förgångna samt en och annan strid.

/Helena

fredag 2 maj 2008

Förväntningar har skapats

Amanda Svensson heter författaren som nyligen kommit ut med sin debutroman Hey Dolly. Jag läste den på tåget nu i veckan efter en febril väntan på att den skulle dyka upp här på biblioteket. Det har skrivits spaltmeter om boken och jag var nyfiken på hur jag skulle reagera på den.
Lite kort om handlingen: Dolly är i övre tonåren, har en pojkvän som heter Mårten, några störda vänner och ett eget stort behov av action. Hon funderar över livet och människorna runt omkring henne. Hon går och fikar. Hon går på bio. Hon analyserar sig själv och sina kompisar (fast mest sig själv) med hjälp av en äldre kompis. Hon är en ung människa, helt enkelt, och även om hon är lite mer än en helt vanlig tonåring så har hon dock tonåringens typiska längtan efter mer och tanken på att det värsta som finns är att bli som vem som helst, lagom sådär, ospännande, nöjd med det mesta och med samma tycke och smak som alla andra.
Jag både charmas och irriteras av Dolly. Hon är egentligen jättejobbig och egocentrerad som karaktär men samtidigt är boken skriven med rappt och roligt språk, med genomarbetade meningar (ibland överarbetade) och på en gång både vulgärt och poetiskt språk. Jag önskade att boken hade varit ännu längre. Med sina 157 sidor tar den slut lite för fort.
Jag älskar inte Hey Dolly men jag tycker verkligen om den och den förtjänar att läsas av många. Jag rekommenderar den i första hand åt högstadie- och gymnasieelever. I andra hand åt alla som vill läsa en ny spännande författare (Amanda Svensson är född 1987) som jag verkligen hoppas ska fortsätta skriva.
/Helena