måndag 21 december 2009

En julklassiker?

Att ta från de rika och ge åt de fattiga.
Vem associerar man med detta citat? Först och främst är det nog Robin Hood, och en som har honom som idol är Karl-Bertil Jonsson. På mitt nya jobb i Partille fann jag boken Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson och Per Åhlin bland jul-bilderböcker, fast den egentligen är klassificerad till vuxenavdelningen. Men nog kan man alltid läsa högt ur den för barnen?

Det är rätt mycket text men det finns även bilder som de flesta av oss känner igen från filmen som har traditionsbundet har gått på TV på julafton sen 1975. Boken skrevs 1964 och fungerade då som en julhälsning från Walström & Widstrand.

Själv hör jag nästan Tage Danielsson röst när jag läser denna bok. Jag kan även ibland höra Astrid Lindgrens röst när jag läser någon av hennes böcker. Är det någon mer som brukar uppleva sådant?

I vår släkt är Karl-Bertil lika viktig som Kalle på julafton och jag vet att jag kommer att sitta klistrad återigen framför SVT1 kl. 19.00 på torsdag för att återigen få höra Tage Danielssons ljuva stämma.
God jul!
/Gunilla

torsdag 17 december 2009

Spännande monster


Har precis läst första delen av Stora skräckens gränd som heter Vampyrens huggtand av Tommy Donbavand. Vi får lära känna Lukas Watson som sedan en tid tillbaka börjat förvandlas till varulv då han blir arg. Detta sker dock en gång för mycket och S.P.Ö.K.A.B. för bort Lukas och hans föräldrar till Stora skräckens gränd där det är fullt med märkliga varelser som vampyrer, mumier och zombier.

Lukas vill inte stanna kvar i denna gränd då han ändå känner sig alldeles för vanlig och hans föräldrar är helt förskräckta bland annat då det knackar på en vampyrfamilj som vill hälsa dem välkomna. Lukas finner snabbt en vän i Resus som (kommer det fram till lite senare) inte är en vampyr utan bara låtsas vara det genom att färga håret svart, ha på sig en mantel och använder löständer då hans föräldrar Bella och Alston är av äkta vara. Snart blir de en trio när mumien Kleo gör dem sällskap för att finna en väg ur ut Skräckens gränd.

De får reda på att de först måste finna en bok som den onde Otto Flin har beslagtagit. I denna bok ska de få reda på hur de ska finna reliker från grändens urinvånare. Först måste de finna vampyren greve Negatovs huggtand (därav titeln).

Jag har inte hunnit läsa de andra tre delerna, men har förstått att de där ska söka vidare efter relikerna. Del två heter Häxans blod, del tre Mumiens hjärta och del fyra Zombiens skepnad. Jag skulle nog rekommendera denna serie till både tjejer och killar i åldern 8-13 år.

/Gunilla

torsdag 10 december 2009

Uppskjuten resa

...till vildingarnas land. Det verkar som om vi får vänta ett tag till på Spike Jonzes filmatisering av Maurice Sendaks bilderbok. Enligt SF:s hemsida kommer filmen att ha premiär först den 29/1 2010 och inte i november i år, som vi tidigare skrivit. Nu har jag i alla fall läst Dave Eggers romanversion, som filmen delvis är baserad på. Eggers bok (som finns att låna här på biblioteket) har sina poänger, men resan till vildingarnas land gör sig fortfarande bäst som bilderbok. Romanen känns mer som en barnbok för vuxna med nostalgiska minnen av originalet än som något för dagens barn. Inte nödvändigtvis något fel i det i och för sig - Spike Jonze verkar dessutom ha velat göra en film om barndomen som tillstånd snarare än en renodlad barnfilm. Boken kan nog ändå funka även för 7-12-åringar, kanske särskilt som högläsningsbok. Än så länge finns den dock bara på engelska.

Maurice Sendak växte upp i Brooklyn, New York, som son till polsk-judiska emigranter. I en intervju i Newsweek berättar den nu 81-årige Sendak om vildingarnas förebilder. Fritt översatt: "Förebilderna till monstren var mina släktingar. De kom från Europa, och vissa helger kom de för att äta middag och mamma blev tvungen att laga mat. Tre fastrar och tre farbröder som praktiskt taget inte pratade engelska alls. De grabbade tag i oss och vred om våra kinder och tyckte att de visade sin kärlek på det sättet. Och jag visste att mamma var ganska värdelös på att laga mat - det tog evigheter innan maten blev färdig, och det verkade fullt möjligt att de skulle kunna få för sig att äta upp mig eller något av mina syskon. I vår vilda fantasi var de fullt kapabla till det. Vi kunde inte gärna smaka sämre än mammas mat. Så det är alltså de som är vildingarna. Främlingar, vilse i Amerika, utan språk."
/Mattias

onsdag 9 december 2009

Läsarundersökning

Vi tänker göra om Babbelfisken och därför vill vi veta lite mer om er läsare. Vilka är ni? Klicka på länken och besvara två enkla frågor. Tack för din medverkan!

Click Here to take survey

Författarbesök på bibblan!

Idag har vi haft besök av författaren Douglas Foley här på Nynäshamns bibliotek. Hans besök var ett pris som klasserna 6A och 6B på Gröndalsskolan vann efter sitt deltagande i Lästävlingen.

Douglas Foley skriver böckerna om Habib, roliga böcker om Albykillen som skriver dagbok och berättar om allt som händer omkring honom bland vänner, familjemedlemar och inte minst med kärleken Paris. I senaste Habib-boken, Habib- Änglar här och där (nr 6 i ordningen) lackar det mot jul så varför inte passa på att läsa den nu? Och i nästa bok, som kommer under 2010, blir det dramatiskt värre. Paris lämnar Habib. För Eritrea! Hur ska det gå?
Passar bäst alla som är mellan 9-12 år ungefär.

Ett annat bra lästips är Shoo len. Här handlar det också om kärlek och vänskap men även om ond bråd död. Tungt och spännande om svåra beslut och jobbiga konsekvenser. Ett tips till dig från 13 år.

Douglas Foleys böcker ges ut av Bonnier Carlsen och här kan du läsa mer om honom.
/Helena

söndag 6 december 2009

Riktigt läskigt

För något år sen läste jag Coraline av Neil Gaiman och tyckte den var rysligt bra. Den var så där obehaglig att det kröp kalla kårar längs ryggen på mig. För några månader sen kom den på DVD och jag såg den nu i helgen. Självklart var vissa saker ändrade, de har exempelvis lagt till en kille som i filmen fungerar som en vän till Coraline, men jag tyckte ändå den var bra. Dock gillar jag boken bättre, det blir ju ofta så när man läst boken före man ser filmen.

Den handlar om Coraline Jones som flyttar in i en av lägenheterna i en mystiskt hus med sina upptagna föräldrar. Eftersom hon inte har något att göra går på på upptäcksfärd och upptäcker den låst dörr. Efter att de funnit nyckeln finner hon till sin besvikelse att den inte leder någonstans. Det är bara en vägg bakom dörren.
Men detta lugnar inte ner hennes nyfikenhet och hon återvänder ensam lite senare och då finns det en lång tunnel som leder till en identisk lägenhet. Där finns också en man och en kvinna som ser precis ut som hennes föräldrar, förutom att de har knappar istället för ögon. Detta är hennes andra föräldrar. De ger henne uppmärksamhet och allt hon vill ha, vilket Coraline blir glad över, men samtidigt känner hon att det är något som inte stämmer. Så när de ber henne stanna hos dem väljer hon ändå att återvända till sitt riktiga hem.
Men när hon kommit dit så är hennes föräldrar försvunna. Hon finner dem inlåsta i en spegel och för att hjälpa dem måste hon nu återvända till den andra lägenheten. Där upptäcker hon att den andra mamman inte alls var så snäll som hon först visade sig vara. Coraline finner även andra barn som blivit lurade av henne och gömt deras själar och låst in den. Coraline. Måste nu finna barnens och hennes föräldrars själar för att själv inte fastna där. Till sin hjälp får hon en sten med ett hål i som för att man kan se själarna (lite som i Spiderwick när man ska kunna se oknytten). Coraline måste ta till all sitt mod och sin list för att klara av detta samtidigt som hon har den ruskiga andra mamman efter sig.

Läs och rys!
/Gunilla

måndag 30 november 2009

Ny filmmusik

Soundtracket till den nya Twilight-filmen har redan sålt i över en miljon exemplar bara i USA. Vi har tidigare tipsat om skivor med några av de artister (Grizzly Bear, Lykke Li, Bon Iver) som medverkar med specialskrivna låtar. Idag fick vi in denna storsäljare till biblioteket. Läst boken och sett filmen? Nu kan du lyssna på skivan också.
/Mattias

torsdag 26 november 2009

Alla har ett hungrigt hjärta



Vi tycker om Bjørn Sortland här på Babbelfisken. Texterna är vemodiga eller rent ut sorgliga, men böckerna handlar om viktiga ämnen och beskrivs med korta stycken av (många gånger) ljuv poesiprosa.

På pendeltåget idag dök jag in i den småregniga roadtrippen till Oslo som boken Alla har ett hungrigt hjärta (japp, Springsteen) handlar om. Här är det Ina och Erik som befinner sig i ett nu som är allt annat än behagligt. Ina har fått reda på en sak som kastar omkull hennes tillvaro och texten förmedlar smärtsamt ömtåligt ångesten och frågorna som hopar sig. Vad ska hon ta sig till? Och vilken roll ska han spela i det hela?

Jag tyckte visserligen mycket bättre om både Vad är så skört att det bryts om man säger dess namn? och Tricks men visst är Alla har ett hungrigt hjärta läsvärd. Dock inte lika engagerande.

/Helena

tisdag 24 november 2009

Illustrerad klassiker







På tal om serier (se Helenas inlägg nedan) har serietecknaren Ben Caldwell börjat ge ut en serie album som närmast kan liknas vid de serieversioner av kända böcker som förr gavs ut under namnet Illustrerade klassiker. Först ut är lämpligt nog Bram Stokers Dracula, med illustrationer av Caldwell och manus av Michael Mucci. Översättningen är lite märklig, men berättelsen är hyfsat trogen Stokers original och bilderna är fina. Särskilt imponerar ett par uppslag som visar en gobeläng som skildrar släkten Draculas blodiga historia. Dracula själv ser ganska fjantig ut som seriefigur, men fjantig har han sett ut förr - inte minst på filmduken - utan att för den skull förlora i popularitet.

Caldwells Dracula har i alla fall intressant smak - förutom blod verkar han gilla dekadent litteratur. I en serieruta sitter han och fördjupar sig i första numret av The Yellow Book, som var den ledande litterära tidskriften i det dekadenta 1890-talets London. Caldwell är en skicklig tecknare, men frågan är om inte Aubrey Beardsley, som illustrerade
The Yellow Book, var ett strå vassare.
/Mattias

Augustvinnaren


Det blev Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg (illustrationer) och Lilian Bäckman (formgivning och omslag) som vann Augustpriset 2009 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarboken heter Skriv om och om igen och är en inspirationskälla för dig som skriver själv eller skulle vilja börja att skriva egna berättelser. Grattis önskar Babbelfisken!
Vill du läsa mer om boken och om bokens förlag, som heter X Publishing och ger ut en massa bra litteratur för unga vuxna, kan du klicka här.
/Helena

fredag 13 november 2009

Mitt extra liv, av Johan Unenge


Tycker man om serier och kanske tyckte att gårdagens boktips verkade spännande så kan man gott kolla in Johan Unenges senaste ungdomsbok, en serieroman som heter Mitt extra liv. Här blandas textsidor med seriesidor på ett sätt som fungerar mycket bra. Innehållet flyter på, och även om layouten är snygg och annorlunda så är det främst innehållet i boken som består när jag läst klart.

Boken handlar om en ung kille som bor tillsammans med sin bibliotekariemamma och sin polispappa. Han umgås med dataspelsälskande kompisen Ubbe och är kär i klasskompisen Alva. Så långt inget konstigt alls. Men, i staden börjar främlingsfientliga röster att höjas och plötsligt är ingenting självklart längre.

En bok om det svåra i att ta ställning i svåra frågor och om kluvenheten mellan det man vill och det man vågar göra. Läs hörrni!
/Helena

torsdag 12 november 2009

Dagarna jag glömde


Just nu håller jag på att läsa ett par av årets uppstickare, som jag ser det. Böcker som på ett eller annat sätt utmärker sig och väcker, i alla fall mitt, intresse.
Dagarna jag glömde, av Arne Svingen och Mikael Noguchi är en serieroman, en bok där bilderna är lika viktiga som texten. Handlingen kretsar kring David, en kille som har svårt att uttrycka sina känslor men som har ett rikt inre liv, han drömmer sig gärna bort och har lätt för att fantisera och dagdrömma. David blir kär i Lise och de blir tillsammans. Efter ett tag tar förhållandet slut men Lise stannar kvar i Davids närhet. Hon blir en i kompisgänget, alla tycker om Lise. Problem uppstår när även Tom, Davids bästa kompis, inser att han tycker om Lise. Det hela leder till något hemskt som förändrar livet för alla i kompisgänget. Det är dagar man helst vill glömma men som är omöjliga att sluta tänka på. Obehagligt, känslofyllt och gripande om vänskap, kärlek, svartsjuka, ångest och våld.
Här kan du se hur ett uppslag ur boken kan se ut.
Dagarna jag glömde är utgiven på Hegas förlag.
/Helena

onsdag 4 november 2009

Ett hett tips


Förra veckan läste jag första delen i en thrillerserie för ungdomar som var helt omöjlig att lägga ifrån sig. Serien heter Tre och den första, riktigt spännande delen heter Ett hål i själen.

Vi träffar fyra tjejkompisar: Vilde, Trine, Nora och Benedicte. Tjejerna lever "vanliga tonårsliv", de går i skolan och umgås så mycket de kan på fritiden, precis som de har gjort i många år. När en ny ung lärare börjar på skolan är kompisarna till en början riktigt nöjda men snart visar det sig att den nya läraren särbehandlar killarna och är riktigt otrevlig mot tjejerna, retar dem och skämmer ut dem inför klassen. Kompisgänget beslutar sig för att sätta dit läraren på något sätt. Samtidigt börjar en ny, mystiskt snygg kille på skolan. Han börjar i samma klass som tjejerna och bär på hemligheter.

I början av boken påträffas liket av en av tjejerna. Hon ligger och guppar i vattnet, naken och invirad i plast. Då vrids tiden tillbaka tre veckor och vi får ta del i allt som händer kompisarna tills dess att mordet begås. Vem mördas? Vem är mördaren? Vad är motivet till mordet? Hu, så bra!

Boken har det mesta som en riktig bladvändare ska innehålla:

1. En bra baksidestext. Baksidestexten avslöjar att en av de fyra vännerna kommer att mördas av någon som hon känner. Genast blir man lite av en privatdetektiv och börjar söka efter ledtrådar i vad karaktärerna gör och säger.
2. En fängslande prolog. Här upptäcks brottet men man får även föraningar om en hel del annat som pyser under ytan i boken.
3. Snyggt omslag. Ibland kan man döma boken efter omslaget.
4. Spännande handling. Jag fastnar på en gång och vill veta allt om alla, det är inte bara mordet som intresserar mig, jag är lika fast i karaktärernas relationer till varandra och den utveckling som de går igenom.

Men visst, ingenting är perfekt här i livet och Ett hål i själen har två stora brister:

1. Även om karaktärerna fungerar bra och jag lyckas engagera mig i deras öde så är de fyra tjejkompisarna utformade på ett väldigt schablonaktigt sätt. Vi har: den naturliga pojkflickan Trine, den tuffa, snygga Vilde som försöker dämpa ner sitt vackra yttre, den söta Benedicte som odlar sin Barbie-image och lever för att få uppmärksamhet av killarna och så Nora, den känsliga pluggisen.
2. Ett hål i själen slutar helt abrupt mitt i handlingen, efter ett par kapitel, och man inser att man kommer att behöva läsa alla böcker i serien för att få veta vad som hänt, seriens delar behandlar alltså inte olika mordiska fall utan ett och samma. Författaren hade lika gärna kunnat skriva en enda tjock bok i stället för att dela upp historien i hela tio (!) delar, tycker jag. Att sprida ut en bok på det här sättet känns bara som ett nesligt försäljningsknep.

Well well, tycker du om spännande mordgåtor så tycker jag absolut att du ska ta dig en titt på den här serien.

/Helena

Böckerna är skrivna av Kjetil Johnsen och ges ut av B. Wahlströms förlag.

fredag 30 oktober 2009

Sista chansen

att lämna in bidrag till Nynäshamns biblioteks poesitävling 2009 är måndag 2 november. Poesitävlingen är öppen för alla i Nynäshamns kommun och ska behandla temat: "Visst gör det ont...".

Prisutdelning sker 18/11 klockan 10.00
Bland alla de inlämnade bidragen kommer det att delas ut ett förstapris och två hedersomnämnanden inom fyra ålderskategorier: Förskola-åk3, åk 4-6, åk 7-9 samt gymnasiet och vuxna.
Bidragen ställs ut i Konsthallen 18-21 november.

Mer info på biblioteken. Lycka till!
/Helena

onsdag 28 oktober 2009

New Moon fever


För filmmusiken till den nya Twilight-filmen New Moon (premiär 20/11) står bland andra Grizzly Bear, Bon Iver och svenska Lykke Li, något som har gett upphov till en del höjda ögonbryn. Kanske borde man inte bli överraskad över detta val av förhållandevis smala artister - Stephenie Meyer har redan tidigare visat sitt musikintresse genom att lägga ut låtlistor kopplade till böckerna i Twilight-serien på sin hemsida.

Lämpligt nog har vi förutom Lykke Lis skiva både Grizzly Bears och Bon Ivers tidigare skivor till utlån på biblioteket. Fira Halloween genom att låna någon av skivorna eller genom att lyssna till Bon Ivers och St. Vincents duett från filmen i trailern nedan.


/Mattias

torsdag 22 oktober 2009

Ett nytt liv på köpet


När Sanna ska börja gymnasiet ser hon det som sin chans att börja om på nytt, att hitta på en ny bättre version av sig själv, att som titeln säger: få ett nytt liv på köpet. Hittills har det nämligen inte gått så bra och Sanna har spenderat större delen av sitt unga liv ensam, utanför någon som helst gemenskap. Hon är rädd att på nytt hamna utanför men blir glatt överraskad när det visar sig att den nya klassen är helt annorlunda mot de klasser hon gått i tidigare. Sanna blir inte bara accepterad utan ingår snart i alla möjliga sammanhang tillsammans med klasskompisarna. De umgås på skolan och börjar snart att ses även på fritiden. Sanna blir nästan hög av den nya känslan av att vara inkluderad i ett gäng och hon är med på allt som föreslås.
Allt verkar vara perfekt i Sannas nya tillvaro men insprängt bland bokens kapitel finns korta återblickar från Rebecca, en av tjejerna i klassen. Rebecca berättar också om den nya klassen, och om Sanna, vilket ger oss läsare lite nya perspektiv. I Rebeccas berättelser anas nämligen att något hemskt kommer att hända, att Sanna mest troligt är på väg att hamna i något obehagligt.
Vänskap och relationer är inte lätt och, som det står på bokens omslag: "Hur långt skulle du gå för att slippa vara ensam?".
Läs den här spännande och välskrivna romanen, skriven av Emma Granholm, du kommer att sitta som klistrad.
/Helena

onsdag 21 oktober 2009

Bortom världen utanför



Hedvig Anderssons debutroman Bortom världen utanför är ruggig läsning. Här får vi ta del av en värld bortanför allt som de flesta av oss tar för givet och ser som den riktiga världen, verkligheten, vi hamnar i en parallellvärld mitt ibland oss. Nej, det är inte fantasy det handlar om utan en värld skapad av helt vanliga människor, som dock har speciella tankar som bottnar i en övertygelse som är starkare än något annat. Vi befinner oss i en sekt.

I bokens början kastas vi in i en mörk fuktig källare där en liten flicka fått spendera sina första år. Hon måste tillbringa sin tid så ensam som det bara går och ingen får prata med henne, hon får inte utsättas för mänskliga ord. Det hela är ett religiöst experiment som ska leda till frälsning i gruppen men som misslyckas. Flickan får så småningom ta del av världen utanför källaren, hon börjar första det där med språk och namn och identitet men frågan är om hon får det så mycket bättre utanför källaren. Hon möter en mamma som fått utstå ett hemskt offer och en bror som blir mer och mer fanatisk, dessutom blir hon själv objekt för männen i sekten, män som ser barnafödandet som kvinnans enda funktion i livet.

Bortom världen utanför är jobbig och obehaglig men samtidigt spännande och engagerande. Bokens lilla format passar på något sätt den trånga världen i berättelsen och språket är tätt och drivande. En märkvärdig berättelse av en ny ung författare.
/Helena

måndag 19 oktober 2009

Och de nominerade är...

Ett rätt av sex möjliga är bättre än noll rätt av sex möjliga men oj vad fel jag hade med mina gissningar inför Augustpriset 2009. Idag avslöjades de sex nominerade titlarna som är uppe och fightas över Augustpriset 2009 för bästa barn- och ungdomsbok. Och de nominerade är:

Svenhammeds journaler av Zulmir Bečević, Alfabeta Bokförlag
”När jag föddes trodde farsan på allvar att jag var ett svenskt barn, eller åtminstone att jag skulle kunna bli". Med humorn som överlevnadsstrategi försöker Svenhammed navigera mellan motsägelser, förväntningar och våld i hemmet. En obehaglig, modig och livsbejakande bok."

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm, Bonnier Carlsen
"När Ylvas familj utplånas tvingas hon återskapa sitt liv. Med total kontroll över historiska fakta och driv i berättandet skapas grym inlevelse. En omskakande och ondskefull robinsonad i pestens tid."

Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman, XPublishing
"Äntligen! En faktabok som på allvar utmanar, inspirerar och ger hopp till alla som vill läsa och skriva. Författarna ger professionella verktyg och användbar kunskap som förmedlar oerhörd lust att själv skapa. En formfulländad källa till kreativitet."

Siv sover vilse av Pija Lindenbaum, Rabén & Sjögren
"Siv ska sova över för första gången. Men förväntan byts mot skräck när lampan släcks. Nu inleds en nattlig odyssé genom färgsprakande och yviga bildlandskap med halsbrytande perspektiv. Den drastiska texten bär osvikligt barnets blick. Allt hålls ihop med en säker konstnärlig hand."

Kulor i hjärtat av Cilla Naumann, Alfabeta Bokförlag
"Förtätade brottsstycken ur en uppväxt bildar en serie berättelser om fasa, kärlek och vuxenlivets obegripligheter. Boken om Tom överraskar och sticker ut i sin form och sitt uttryck."

Natthimmel av Sofia Nordin, Rabén & Sjögren
"Hemma hos Tilda pratar man inte med varandra och i skolan ska man "stämma med facit". Genom sin vänskap med Jesper vågar Tilda pröva andra sätt att vara. Pricksäkert beskrivs de komplexa koder som finns i klassen och familjen. En lågmäld och känslig historia om hur lek befriar och förlöser en ung människa."

Läs mer på http://www.augustpriset.se/

Vilken bok håller ni på? Jag tror att jag håller mig till min enda rätta gissning och håller tummarna för Cilla Naumanns Kulor i hjärtat.
/Helena

fredag 16 oktober 2009

Mina vilda gissningar

På måndag 19/10 klockan 13.00 avslöjas de nominerade till Augustpriset 2009 . Augustpriset delas ut i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och, inte minst, Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Om jag själv ska spekulera i vilka böcker som kan tänkas bli nominerade på måndag så gissar jag på:

Lotta Geffenblads Betty mitt i natten (min personliga favorit).


Georg Johanssons och Anna-Clara Tidholms Vad tänker Knodden?
Åsa Linds Slumpens bok
Aase Bergs Människoätande människor i Märsta
Hedvig Anderssons Bortom världen utanför
Cilla Naumanns Kulor i hjärtat

Vi får väl se hur många rätt jag får.
/Helena

torsdag 15 oktober 2009

Trollkarlens elefant, av Kate DiCamillo


När en trollkarl råkar trolla fram en livs levande elefant i den lilla staden Baltese leder det till en rad olika, men på samma gång sammanhängande händelser, där ett antal olika människors liv binds samman genom deras längtan efter frihet, kärlek och känslan av att befinna sig där man hör hemma.
Trollkarlens elefant är en bok om drömmar, magi och tron på att allt är möjligt. Språket är poetiskt och mellan varven kryddat med torr humor, och boken är illustrerad med mörka vemodigt vackra bilder.
Jag har svårt att hitta en självklar målgrupp för den här boken. Boken tilltalar vuxna, det vet jag efter att ha hört och läst kollegors åsikter om den, men bland den tänkta målgruppen, barn mellan 7-10 år tror jag nog att den kan upplevas som svårtillgänglig och lite för drömsk bland många. Trollkarlens elefant är en bok där tänkta målgrupper inte är betydelsefullt, boken hittar nog fram till sina läsare, det är jag säker på, och dessa finns bland såväl barn som vuxna. Så länge man uppskattar att läsa magiska fantasifulla berättelser tycker man om Trollkarlens elefant.

/Helena

onsdag 14 oktober 2009

Att sova över

Det kan vara jätteroligt och jättespännande att för första gången sova över hos en kompis eller hos en kusin, till exempel. Men, det kan även vara hur läskigt som helst, ovant och skrämmande med nya ljud och dofter och möbler och mysko maträtter som man aldrig äter hemma. Två bilderböcker som tar upp detta är Vem sover inte? av Stina Wirsén och Siv sover vilse, av Pija Lindenbaum.

I Wirséns bok hajade jag till lite extra vid en av bilderna. En och annan förälder kommer nog att känna sig en smula generad under läsningens gång kan jag tänka mig. I Lindenbaums bok får vi följa Siv på en övernattning där Siv verkligen får mer än hon hade föreställt sig när hon sover över hos kompisen Cerisia.

Två läsvärda böcker att känna igen sig i. Men åh vad synd det är om den stackars hunden i Lindenbaums bok. Vad lider stackaren av?


/Helena

En sista tårta


"Det var här dom spelade in Tårtan." Mina bekanta har börjat tröttna på att höra mig säga det varenda gång vi passerar Café Puck på Hornsgatan 32 i Stockholm. I barnprogrammet från 1972 driver bröderna Janos, Hilding och Frasse bageri på denna adress. Den äldste brodern Janos, som dessvärre lider av degfobi, spelas av Jan Lööf. I sin senaste bok låter Jan Lööf bilderbokshjälten Pelle bli kompis med Frasse. En kväll när Pelle beundrar sommarskymningens vackra färger slinker han in på brödernas bageri, och plötsligt är allting svartvitt. I samma stund som Pelle frågar varför och Frasse förklarar att han har hamnat i ett gammalt TV-program börjar färgerna synas. Först är Frasse förtjust i alla nya färger, men när han hamnar på Medborgarplatsen tycks mångfalden nästan bli för överväldigande. I originalserien tvingas bröderna stänga bageriet och gå till sjöss, men i Pelle och Frasse ger Jan Lööf/Janos historien ett alternativt slut och befriar samtidigt Frasse från lite av den svartvita nostalgi som sådana som jag fängslat honom i. Ändå kan jag inte låta bli att bifoga ett klipp från Tårtan. Livets mening = ren mandelmassa.



/Mattias

torsdag 1 oktober 2009

Spårhunden till Inger Frimansson

Deckarakademin brukar varje år belöna årets bästa barn- och ungdomsdeckare med ett pris som heter Spårhunden. Priset delas ut under bokmässan i Göteborg, som var förra veckan, och 2009 års Spårhunden gick till Inger Frimanssons De starkare. Juryn tycker att De starkare är ”en intensiv, angelägen, inkännande berättelse om ungdomars utsatthet”. Det låter ju riktigt bra. Får ta och läsa boken snart och se om jag håller med. Tills dess, omslaget:

/Helena

onsdag 30 september 2009

Åter till vildingarnas land

Vi har tidigare skrivit om filmatiseringen av Maurice Sendaks klassiska bilderbok Till vildingarnas land. Filmen har premiär den 27 november, men redan den 29 oktober kan man (om man kan engelska) läsa Dave Eggers bok The Wild Things, löst baserad på Sendaks bilderbok och det manus som Eggers skrivit till filmen. Boken riktar sig i första hand till 9-12-åringar och handlar om Max, 7 år, som tröttnar på att få sina känsloutbrott missförstådda av sin förvirrade familj och rymmer till vildingarnas land. Vildingarna har längtat efter någon som bestämmer lika mycket som Max har längtat efter att bestämma och väljer Max till kung. Men att vara den som bestämmer är inte alltid så lätt.
Här kan du (om du kan engelska...) läsa ett utdrag ur boken. Den lurviga specialutgåvan på bilden nedan kan man kanske vara utan, men själva boken kan nog vara bra.

/ Mattias

Läskig högläsning

Priestley, C - Onkel Montagues spökhistorier - 29669183

Gunilla bloggade för ett tag sedan om En natt på Daemon Hall och nu har även jag läst den och tycker att den är både småläskig och småfyndig. Som läsare lockas jag av att ta del av de fem ungdomarnas skräcknoveller genom vilka det på olika vis går att få en inblick i ungdomarnas egna liv och hemligheter. Att En natt på Daemon Hall i och med sitt upplägg fungerar bra som högläsningsbok fick mig att dra paralleller till Onkel Montagues spökhistorier, som även den består av korta mer eller mindre skräckiga noveller. Är man lättskrämd av sig kan det vara kul att läsa böckerna högt tillsammans med en kompis eller så kan man hitta inspiration till egna läskiga berättelser om man är road av att författa på egen hand. Snygga omslag har de också, böckerna.
/Helena

måndag 28 september 2009

Ett barns tankar och funderingar- filosofi i vardagen



Har man en 3-5åring i sin närhet så är det en fröjd att läsa bilderböcker tillsammans, det vet alla som har provat. Titta på vackra bilder, sjunka in i finurliga texter, hitta små detaljer att prata om... En favorit just nu bland alla bilderböcker är Vad tänker Knodden? av George Johansson (som även skriver böckerna om Mulle Meck) och Anna-Clara Tidholm (som gett ut en ansenlig mängd barnböcker).

I Vad tänker Knodden? händer en massa saker medan Knodden står och väntar på att morfar ska hitta sina nycklar och komma ut till Knodden som står och väntar ute i snön. Det händer en massa saker, inne i Knoddens huvud alltså. Tankar om hundar och bilar och dinosaurer avhandlas och under tiden hittar morfar nycklarna. Filosofiska vardagstankar hos ett litet barn blir till en stämningsfull och fin liten berättelse att läsa tillsammans med ett barn. Hade jag kunnat hade jag ordnat en sagostund på stört. Så bra är den.
/Helena

fredag 25 september 2009

Barnens Romanpris - årets bästa barnbok ska utses

Barnens Romanpris är ett radioprogram som kommer att sända nästa sommar. Vill du vara med? Kulturredaktionen i P1 behöver hjälp av pratsugna och läshungriga barn till den jury som ska diskutera sig fram till årets bästa barnbok för åldrarna 9-13 år. Hör av dig till dem som ska jobba med programmet: Kerstin M Lundberg, kmlundberg@bredband.net telefon 070 464 88 33 eller Ylva Mårtens ylva.martens@sr.se 08 784 22 17.
/Helena

onsdag 23 september 2009

Tänk om det där är jag, av Johanna Lindbäck

Lindbäck, J - Tänk om det där är jag - 29671834
Nu har Johanna Lindbäcks tredje bok kommit till biblioteken! Hennes tidigare två heter En liten chock och Min typ brorsa som kom ut 2007 respektive 2008. Helena har tidigare skrivit om dem här på Babbelfisken. Denna tredje heter Tänk om det där är jag. Även denna utspelar sig norröver, närmare bestämt i Umeå dit Agnes flyttat med sin familj från Stockholm.

Denna gång har Agnes bestämt sig att det ska bli bättre, hon ska vara positiv och framåt, delta i umgängeslivet och inte vara frånstötande pluggig. Men hon är ändå skeptisk inför varje person hon möter, hon jämför dem med sina plågoandar från hennes förra skola och hon längtar till de fåtal vänner hon ändå hade där. Hon blir överraskad att alla är snälla mot henne och välkomnar henne in i gemenskapen, men hon har svårt att släppa sin skepsis, är hela tiden beredd att de bara lurat henne att tro på dem för att sedan kunna såra henne ordentligt.

Jag tycker att boken är lite seg till en början, har svårt att komma igång men tar sig bra mot slutet. Den kille hon till slut vinner är inte en som växer på träd, det finns inte många som han vare sig i verkligheten eller i ungdomslitteraturen.

Läs mer om boken på följande bloggar:
http://annawii.devote.se/
http://tonarsboken.blogspot.com/
http://flaskposten.wordpress.com/
http://folkbladet.nu/?cat=168

/Gunilla

torsdag 17 september 2009

Härligt läskigt

Förra veckan hade vi höstens första Bokfika här på biblioteket. Temat var skräck och jag och Mattias samt 8 barn satt i vårt mysiga sagorum med dämpad belysning och tända ljus. Vi tipsade om bra småläskig litteratur, hade en frågesport om monster och annat läbbigt och tände upp och åt lite bullar när vi behövde en paus från allt det mörka och skrämmande.

I veckan har det kommit in två böcker till biblioteket som även de handlar om läskiga saker. Dels har åttonde delen i serien om halvvampyren Darren Shan hamnat på hyllan. Den heter Nattens bundsförvanter och omslaget ser ut så här:

För den som föredrar drakar har vi fått in Genom rök och eld, tio drakberättelser bearbetade av Chris Mould. Den här boken kombinerar korta drakberättelser med vackra och spännande bilder av, ja, drakar, men även andra detaljrika och stämningsfulla jättefina bilder som man kan titta på riktigt länge.

Som det står på baksidan av boken: Läs om du törs...!
/Helena

onsdag 16 september 2009

Stand-up psycho



Hans Carstensens Stand-up psycho är en thriller i stand-up-miljö. För mig som inte är särskilt intresserad av denna gren inom komedins värld känns detta som ett udda och nästan lite spännande grepp. Det namedroppas stand-up-komikers namn till höger och vänster och som läsare får man en inblick i hur knepigt det kan vara att uppträda inför publik och försöka vara både rolig och fyndig och gärna samhällskritisk på ett provocerande och personligt sätt. Inte lätt.

Huvudpersonen Musse är 17 år och kämpar för att ta sig in bland de stora stjärnorna inom stand-up. Hans självförtroende och hans utseende står i vägen; han är inte lika självklar som hans snyggare och mer populära kollegor. Samtidigt kämpar Musse med att leva tillsammans med sin alkoholiserade pappa och med en lillebror som verkar hålla på att dra sig farligt nära brottets bana.

Detta kanske låter tillräckligt jobbigt men så inträffar det riktigt hemska. Kajsa, Musses kompis, stand-up kollega och kärleksintresse försvinner efter ett gig. Spårlöst. Musse vägrar tro på självmordsteorierna och startar en egen utredning som leder honom runt halva Gävle på en klumpig cykel. Var är Kajsa? Sakta nystas en märklig härva upp.

/Helena

måndag 7 september 2009

Syskon

Jag plockade ihop några bilderböcker till en låntagare häromdan som handlar om syskonskap. Det fanns ett barn i familjen och om någon månad kommer ett syskon. Det intressanta var att de flesta böcker jag fann så handlade det om en storasyster och en lillebror.
Några exempel är:

Stora syster och Lille bror av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
Pyret får en lillebror av Ingvor Goyeryd och Leif E. Eriksson
Emma och Lillebror av Gunilla Wolde
Bror till salu av Marian De Smet och Marja Meijer
Elvis nya lillebror går inte att stänga av av Peter och Ingela P Arrhenius
Lilla stora syster av Ann Forslind
Jag undrar om det finns något statistiskt underlag som visar att den vanligaste kombinationen mellan syskon är storasyster och lillebror?


Men det finns också böcker om Arne av Elisabeth Broomé och Cecilia Nordstrand Alin, varav en heter Hej lillebror. Bob Graham har i sin tur skrivit om hur det är att få en ny baby i familjen, en pojke, och här finns det en storasyster och storebror.


Och naturligtvis finns det undantag: Lilla spöket Laban får en lillasyster av Inger och Lasse Sandberg och så böckerna av Ulf Nilsson och Eva Eriksson om Lilla syster Kanin som har sin ordentliga storebror som ser efter henne. Sen finns det ju också en könslös variant av Siri Reuterstrand och Jenny Wik som heter Ellis får ett syskon. Ellis och bebisen är helt enkelt barn, inga pojkar eller flickor. Det tycker jag är underbart!

/Gunilla