onsdag 24 december 2008
måndag 22 december 2008
Lärorik resa genom universum
Här får vi följa George som bor med sina bakåtsträvnade föräldrar i ett hus utan TV, telefon eller dator. Denna livsstil passar inte alls för George som blir överlycklig när han finner att de fått nya grannar, Annie och hennes pappa Eric som är vetenskapsman. De har också världens kraftfullaste dator vid namn Kosmos som inte är lite självgod. George får tillsammans med de nya grannarna upptäcka hela universum och lära sig om naturvetenskap. Det blir både lärorikt och spännande.
I boken finns tecknade bilder som följer det som händer, men det som är mer intressant är alla foton från olika planeter, solen och månen. Det finns också faktarutor så att man kan gå lite djupare in på det som tas upp, men jag tycker att dessa kan vara lite väl svåra. Men finns intresset är de nog en guldgruva.
Jag saknar dock ett uppslagsregister längst bak i boken om man efter läsning vill finna någon av faktarutorna igen. På så sätt är faktiskt Sofies värld mer pedagogiskt uppbyggd, fast det märkliga är att boken om Sofie står bland romanerna medan boken om George står på fackavdelningen med inriktning astronomi.
torsdag 18 december 2008
Borta bra men hemma bäst
Då finner han en efterlysning, det är Emily som saknar sin katt. Han ringer genast till henne och har dåligt samvete över hur han har betett sig. Emily kommer på studs och hämtar honom och från och med nu avgudar Herr Kattzon sin Emily och nu förstår de hur lyckliga de är som har varandra.
Ja, gräset är inte alltid grönare...
/Gunilla
måndag 15 december 2008
Våldets efterspel
Molly och Tess är bästa vänner och har aldrig stått Bea nära. När de två vännerna blir utsedda till ett specialprogram tillsammans med åtta killar från klassen och Bea inte blir vald slår det slint hos Bea. Hon tror nu att alla är emot henne och ger sig på Molly när hon står och pratar med Tess. Tess går emellan och får då ta emot slagen och sparkarna. Bea har tappat all kontroll och fortsätter att sparka fast Tess ligger medvetslös på golvet. Killarna som ser det springer ut från rummet för att inte bli inblandade. Molly hamnar i chocktillstånd och blir handlingsförlamad. En lärare kommer in och ser till att en ambulans kommer och för Tess till sjukhuset. Hon är mycket illa däran.
Nu kommer det svåra: Polisen tar kontakt med Molly men hon är rädd för att berätta något, vill inte bli inblandad och få Beas hat mot sig. Molly måste nämligen möta Bea varje dag då hon fortfarande går kvar i klassen och hon vet att Bea inte skulle dra sig för att hämnas. Molly ljuger länge för polisen och säger att hon inte sett något, men när hon hälsar på Tess på sjukhuset förstår hon att hon måste ställa upp för sin vän. Mollys pappa blir dock väldigt arg och vill att Molly inte ska förstöra sitt liv utan bara låtsas som det inte har hänt. Molly måste nu välja. Ska hon berätta för polisen och därefter vittna i rättegång så att Bea får ta sitt straff eller ska hon hålla tyst för att skydda sig själv?
Vad hade du valt?
/Gunilla
fredag 12 december 2008
Vem är det?
Elvira försöker kommunicera via dagboken med den skyldiga för att försöka förstå vad som händer. Den andra kallar sig själv för Den osynliga och berättar att den lever i en skuggvärld och det kommer gå illa om de träffas och att Elvira inte får berätta för någon. Hon vet inte om Den osynliga är god eller ond. Hon känner sig bevakad och blir orolig, även om hon kan tycka det är skönt att någon gör hennes tråkiga läxor.
Elvira försöker hålla allt hemligt, men snart blir hennes bror inblandad och han tror att det är en utomjording. Den osynliga svarar att den är till hälften en utomjording och att i skuggvärlden, där den spenderar mesta av tiden, går tiden mycket långsammare.
En dag på stan ser hon en figur som har på sig Elviras röda mössa som hon fått av sin mormor som försvann strax efter att de flyttat in. Hon försöker följa efter och till slut lyckas hon få träffa Den osynliga. Men detta möte gör Elvira (och läsaren) bara mer förvirrad. Är Den osynliga verkligen en utomjording?
Läs och få se!
/Gunilla
onsdag 10 december 2008
Julstämning
lätt jul-intro för de minsta
lördag 6 december 2008
Kritiserad bok
Själv kände jag inte ens till dess existens innan detta. Boken jag talar om är Förstagluttarna av Moni Nilsson-Brännström, Birgitta Annell och Gunilla Håkansson med teckningar av Jonas Burman. Den är utgiven 1999 av bokförlaget Natur och kultur.
Att Moni Nilsson-Brännström som jag tidigare haft bra förtroende för, som skrivit bland annat böckerna om Tsatsiki, Salmiak och boken Hoppet som blivit filmatiserad, är en av de ansvariga överraskar mig.
Jag har bara läst den första delen, A, men känner mig inte alls sugen att läsa B eller C, men funderar lite på hur de andra böckerna i serien Kom och läs! är.
Boken utspelar sig under ett läsår, vi får Moa och Mille samt deras klasskamrater när de börjar, går och avslutar sitt första år i skolan. Den består av kapitel på 3-4 sidor utan någon direkt handling. En massa tankar och meningar bubblar sporadiskt fram men får liksom inte landa. Det är en del stereotyper som visas upp på ett onödigt sätt.
Många frågor dyker upp i mitt huvud: Är scenen där Mille går in bland tjejerna i omklädningsrummet nödvändig samt hans kommentarer efteråt? Och vad vill de ha sagt om den judiska pojken Ruben med glasögon som hellre vill sitta och läsa istället för att leka med de andra? Och varför är det Moa som ska vara dålig på matte, är det för att hon är tjej? Och vad är det för magiskt med hennes klänning?
Det finns några röda trådar som tittar fram emellanåt, men ofta känns det som om jag missat stora delar av berättelsen. Bläddrar fram och tillbaka men får ingen rätsida på det. Ibland går inte ens bild och text ihop. Kanske ha hela boken råkat snurra ihop sig?
Känner mig bara förvirrad och irriterad efter att ha läst den.
Lämna gärna kommentarer och berätta hur ni upplever den!
Själv känner jag mig manad att ta bort den från bibliotekets hyllor.
/Gunilla
torsdag 4 december 2008
9-årig agent räddar världen
Som agent får han använda mycket list men det blir även en del närkamper där han verkligen kan få nytta av alla sina manicker.
Jack är agent inom GSS som står för Globala SkyddsStyrkan. Han äldre bror är också agent där, men har ”försvunnit” vilket väckt Jacks nyfikenhet att ta reda på vad som har hänt och bli agent även han. Jack får sina uppdrag genom sin magiska mini-jordglob som hostar upp pusselbitar som sätts på en världskarta. När han sen ska färdas åker han inte bil, tåg, flyg eller båt som vi andra, utan genom en magisk kraft hamnar han på det ställe som pekas ut på kartan. Enormt smidigt!
Jag tycker att böcker är rätt så spännande och tror de passar nog bra för spänningssugna killar som redan läst alla LasseMaja-böckerna. De är rikligt illustrerade och består av korta kapitel samt har flera faktasidor i början där man kan läsa mer om manickerna, Jacks familj och om uppdraget.
På biblioteken i Nynäshamn har vi Dinosaurieflykten som utspelar sig i New York och Skattjakten där han åker till Australien.
/Gunilla
fredag 28 november 2008
Vanligt eller ovanligt?
/Gunilla
tisdag 25 november 2008
Prisad bok
Jag kollade upp andra recensioner på nätet och upptäckte att många där tyckte att boken var underbar och vacker. Jag kan se boken som intressant, men inte som underbar. Jag kan hålla med om att illustrationerna är välgjorda, men det gör ändå inte att jag vill läsa boken igen.
Vi får möta gorillan Sally Jones när hon föds i Kongo en ovädersnatt. Det spås att hon kommer att drabbas av många olyckor i sitt liv då man inte kan se månen eller stjärnorna. Och olyckor kommer det att ske. Som liten får hon vara med om att gorillaflocken som hon tillhör blir överfallna och hon fångas in, sätts på en båt för att skickas iväg och säljas. Hon blir såld av en man som vill ge henne som förlovningspresent till sin käresta, men kärestan bli mycket missnöjd vilket går ut över Sally. Hon lyckas bli såld igen, och nu får man upp hoppet. Det är en djurälskande änka som räddar henne, men sen kommer det fram till att änkan tränar upp Sally att bli tjuv. Vi får nu veta att Sally är mycket läraktig och kan lära sig snabbt allt som människor kan, till exempel läsa böcker och köra bil, men hon kan dessutom klättra på fasaderna för att komma in genom fönster för att stjäla.
Vid en av kupperna åker Sally fast, och änkan tar sig snabbt därifrån utan en tanke på att rädda sim kompanjon. Sally hamnar i bur på en djurpark där hon lider i flera år tills hon säljs till ett kringresande teatersällskap. Där utnyttjas hon till fullo att utföra de lägsta uppgifterna, tills hon slutligen lyckas fly. Nu får man åter upp hoppet men det blir bara mer lidande. Hon sätts i fler burar, kedjas fast, blir slagen och lider av hjärtesorg. Hon kommer att resa runt hela världen och bli mycket illa behandlad av alla människor hon möter, förutom en. En maskinchef på ett av fartygen hon färdas med som blir hennes vän och vill henne väl.
Kontentan är väl att man är hemma där man har sin vän, men kanske också att man ska tänka på att även djur har känslor och att man ska ta hand om dem på ett bra sätt.
Jag är väldigt nyfiken på vad barnen i slukaråldern tycker om den, den är ju klassificerad till Hcg på biblioteken.
De andra nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsböcker var:
I skogen av Eva Lindström
Ett litet hål i mörkret av Ingrid Olsson
Den femte systern av Mårten Sandén
Massor av dinosaurier av Sarah Sheppard
När det kommer en älskare av Mats Wahl
/Gunilla
måndag 24 november 2008
Bokimpro
Uppvärmning
Kari och Calle från AdLib improviserad teater och en bibliotekarie i mitten.
Här skapas en imaginär vägg som någon i publiken såg falla ner.
Bokimpro är alltså de bilder man får i sitt huvud när man läser en text direkt transformerad till scengolvet
/Johanna
För högstadietjejer
De skriver bland annat om mobbing, att känna sig utanför, att vara kär i en kille som inte ens vet att man existerar, att man är tjock och tror att om man bara blir smal så blir man lycklig och om pressen att ha bra betyg och kunna allt för att inte göra lärare och föräldrar besvikna. De flesta historier utspelar sig i högstadiets skolmiljö, ett ställe som kan vara obehagligt om man känner sig osäker på sig själv. Boken är illustrerad originella teckningar och flera av dem har tankeväckande textrader i sig.
Det finns utöver denna bok övningsmaterial där man kan diskutera dessa ämnen i grupp. Gå gärna in på deras hemsida, Asfaltsblommor. Där finns information om hur man kommer i kontakt med dem och får lite mer information om deras idéer.
Jag tycker det här en är viktig bok som jag önskar fanns när jag själv var i högstadieåldern. Att få veta att man inte är ensam.
/Gunilla
fredag 21 november 2008
Nybörjarläsning
Det är en härlig bok när man ska lära sig läsa. På varje uppslag finns text både i normal stil/storlek och en text med lite större tydligare stil som nybörjarläsaren kan ge sig på. Oftast består den lättare texten av 1-2 korta meningar medan den svårare består av 4-5 rader. På så sätt kan vuxen och barn läsa fram historien tillsammans. Det finns också uppslag där man går igenom utvalda bokstäver, de visas som versal och gemen, bilder på saker som börjar med de bokstäverna, var i alfabetet bokstäverna befinner sig samt några korta ord längst ner som innehåller dessa bokstäver. Mycket pedagogiskt.
Jag tycker att historien i sig håller och är spännande. Det handlar om Larry och Emma som bor i huset på Alvägen och utspelar sig när Larrys hund Sulan försvinner. De ger sig av på upptäcktsfärd genom huset och möter de tokiga grannarna som vi läsare får chans att lära känna. Boken slutar dock med ett nytt äventyr som man får läsa om i nästa bok Resan till skatten. Widmark är bland annat känd för serierna om LasseMaja, David & Larissa, I elfte timmen och Nelly Rapp - Monsteragent.
Jag har också upptäckt att vuxna som lär sig svenska lånar denna bok, vilket jag tycker är kul!
/Gunilla
tisdag 18 november 2008
Om att finna sin plats
Den första boken jag vill ta upp är Kuckeli-hooooooo! av Mick Manning och illustrerad av Brita Granström. Här får vi följa ugglan som en kall och regnig natt klämmer sig in i ett hus och somnar och när han vaknar på morgonen upptäcker han att han har hamnat i ett hönshus.
Hönorna vill inte ha en uggla utan en tupp och försöker göra honom till en sådan, men det lyckas inte så bra. Han klarar inte av att picka, sprätta eller gala som en tupp, vilket väcker mycket liten beundran hos hönorna och även gör ugglan arg då han vet att han inte är en tupp utan en uggla. Men! Plötsligt upptäcker de en råtta i hönshuset, en råtta som kan göra mycket skada där och då kom ugglan till sin rätt. Han fångade och åt upp råttan vilket imponerade stort på hönorna.
Den andra boken som jag tycker är hemskt mysig är Gosiga Gunnar av Steve Smallman och illustrerad av Tim Warnes. Gunnar är ett gosedjur som hamnar i en barnkammare med många andra leksaker och gosedjur. Alla undrar vad som är hans specialitet. Han får prova sig fram med några av de andra, men misslyckas med allt. Han kan inte få sin mage att brumma, vifta på svansen och inte heller flyga. Men så upptäcker de vad han faktiskt kan göra. Han kan kramas! Han har en mysig mage som även vi läsare kan känna på då de har lagt in en annan yta på honom.
Så nu har även Gunnar funnit sin rätta plats.
/Gunilla
fredag 14 november 2008
Deluxe
Författare: Anna Godbersen
Handling: Boken börjar med Elizabeths, huvudpersonens, begravning. Sedan följer en berättelse om vad som hände innan det. Elizabeth, som precis återvänt från en Parisresa, är förälskad i en stallpojke som arbetar i deras hus på Manhattan i slutet på artonhundratalet. Will, som han heter, vill att dem skall "fly" till Montana, bygga sig en gård... Men Elizabeths mamma tvingar Elizabeth att gifta sig med en rik man. Men det vill inte hon och inte hennes lillasyster heller, för hon är förälskad i mannen som Elizabeth skulle gifta sig med...
Betyg: Jag tycker att boken är en av dem bästa jag läst. Den är spännande och kärleksfull. Läs den!
Gästskribent: Izabella, 12 år
torsdag 13 november 2008
Monsterflickan
I den första boken som heter Blodsband möter vi Mira och förstår snart att hon är rätt så ovanlig, fast hennes största önskan är att vara som alla andra. Varje natt förvandlas hon, håret växer så snabbt så att det svider i skinnet, naglarna blir långa, gula och spetsiga och tänderna växer så det knakar. Alla i skolan tycker att hon är ful och konstig och hon har inga vänner. Hon får reda på att den mamma hon bor hos inte är hennes riktiga, vilket gör att hon ger sig itu med sökandet efter sin riktiga familj. Hon får kontakt med en okänd släkting, en morbror Lopus, som leder henne till ett ställe där hennes okände bror hålls fången. Ett ställe där de har fångat in alla barn som tros vara monster.
Måste säga att jag tycker att boken har en bra spänningsfaktor och kommer definitivt läsa vidare de andra delarna.
Är det någon som har läst fler delar än den första? Dela gärna med er vad ni tycker!
/Gunilla
onsdag 5 november 2008
ABC
Varje bokstav blir ett yrke som ett barn drömmer om och rimmar lite lätt om det så att man ska förstå vad det går ut på. Jag tror att alla barn har ett hum av vad en bagare eller pilot är, men svårare är arborist och modist. Nya yrken som inte fanns när jag var liten är nätverkstekniker och webbmaster. Fast man kan undra vad en webbmaster egentligen är, rimmet går som följer: ”Webbmaster blir bra, sa Katta – jag är snabbast på att chatta!” Bilden visar en tjej som sitter vid en laptop med några take away-kaffemuggar bredvid sig.
Jag tycker det är skönt att de gått utanför de starka könsrollerna och låtit en kille bli undersköterska och en tjej bli överläkare. Det är också tjejer som är spårvagnsförare, lastbilschaufför och vaktmästare.
Vill också passa på att rekommendera två andra ABC-böcker från 2007: Carina Wiréns Lilla ABC med Rut, Knut och Tjut samt Eva Lundgrens Magic, Cilla & Baby: ramsor om tjejer, killar och grejer som Johanna tidigare bloggat om. Och vi får inte glömma den hemska ABC-boken på engelska som Helena tipsat om: The Dangerous Alphabet av Neil Gaiman.
/Gunilla
torsdag 30 oktober 2008
Otäck framtidsvision
Den utspelar sig i framtiden i det gamla USA, nu kalla Panem, där landet har delats in i 13 distrikt, varav bara 12 finns kvar då de krossat det trettonde. Det råder misär i flera distrikt, medan andra lever i överflöd. Vi får följa 16-åriga Katniss som lever i distrikt 12, ett gruvdistrikt som är ett av de fattigaste distrikten. Hon får bända på reglerna och ge sig av utanför gränserna för att kunna få tag i mat till sin familj genom att jaga i skogen.
Varje år går Hungerspelen av stapeln. Detta är det största TV-programmet som alla måste kolla på. Det börjar med att deltagarna lottas ut. En kille och en tjej från varje distrikt som är mellan 12 och 18 år ska deltaga. Katniss systers namn dras, men hon erbjuder sig snabbt som frivillig i hennes stället. Med sig från sitt distrikt får hon bagarsonen Peeta som hon inte tror har så stor chans i detta spel. Spelet går nämligen ut på att efter att de blivit stylade, coachade och uppvisade inför hela Panem via TV så skickas alla 24 ungdomar ut i en ödemark där de ska ta livet av varandra, och den som överlever vinner mat och annat till sitt distrikt. Inte nog med att de har varandra som fiender, så hjälper spelledningen till och utsätter dem för faror så att det blir mer spännande för publiken. Även här bänder Katniss på reglerna, till spelledningens missnöje.
Det blir som en sjuk mix av Flugornas herre möter Expedition Robinson där de flesta deltagare inte gått in i det frivilligt. Det finns dock de från de välbärgade distrikten som har tränat större delen av sina liv för att vara med, hur absurt de än må låta.
Den känns på något sätt verklighetstrogen, det känns som om det inte omöjligt att detta faktiskt kan ske i vår framtid, vilket jag verkligen hoppas att det inte kommer att göra. De stackars ungdomarna hamnar i en situation där det gäller att döda eller dödas och deras öden styrs helt utifrån underhållningsfaktorn.
Detta är del ett i en planerad trilogi och jag väntar med spänning på de resterande delarna. Vad jag upptäckt på nätet så är den rätt uppmärksammad världen över, och det blir ju inte sämre av att författaren till Twilight-serien, Stephenie Meyer, rekommenderar den.
/Gunilla
fredag 24 oktober 2008
Feminism
Jag fann detta vara en riktigt välskriven bok för ungdomar som vill ha en grundläggande upplysning om vad feminism och jämställdhet är. Hon blandar fakta med egna upplevelser på ett bra sätt vilket gör att man får en förankring i verkligheten så att det inte bara blir en massa teori som rabblas upp. Hon tar bland annat upp hur feminister och tjejer visas upp i media, hur det sett ut i historien (hur många det är som har kämpat för att det ser ut som det gör idag), vad som är skillnaden på kön och genus, olika typer av feminism och mycket annat.
Boken känns väldigt här och nu 2008 och det ska bli intressant att se hur vårt samhälle har utvecklats om 20 år och då gå tillbaka denna bok och fundera på vad vi ser som jämställt nu.
Det viktigaste är att vi inte är OK med hur olika killar och tjejer behandlas överallt i samhället. Både killar och tjejer måste reagera när de behandlas annorlunda på grund av sitt kön.
Läs gärna denna bok och fångar den ert intresse finns det fler böcker i detta ämne på biblioteket på hylla Ohj. På barn- och ungdomsavdelningen finns bl.a. Vadå feminist av Lisa Gålmark och Lilla feminstboken av Sassa Buregren. För de äldre tonåringarna kan jag även rekommendera Fittstim från 1999 och den nyutkomna Pittstim, vilka står på vuxenavdelningen.
/Gunilla
fredag 17 oktober 2008
Fantasy?
Vad krävs för att vi på biblioteket samt bokhandlar och förlag ska avgör att en bok ska tillhöra denna genre? Om vi till exempel tittar på Harry Potter (som vi bestämt tillhör fantasy) och jämför honom med Astrid Lindgrens Mio, min Mio då känns det som om Rowling snott många delar av Lindgren.
Några exempel: Både Mio och Harry lever i vår verklighet hos hemska fosterföräldrar men har ett stort öde som väntar på dem i en annan värld. Där väntar en stor fiende som de ska övervinna: Riddar Kato respektive lord Voldemort. När de kommer till den andra världen får de en följeslagare som känner till dem sen innan och blir dess medhjälpare: Jum-Jum respektive Ron. De får båda flygande ”farkoster” att ta sig fram med samt osynlighetsmantlar. De beger sig båda in i den döda/mörka skogen, de möter onda varelser: Katos spejare respektive dödsätarna, men har vapen att skydda sig med: magiskt svärd respektive trollstav.
Åsa Grenholm har tänkt samma tanke och gått in på det lite djupare gällande Mio och Harry.
Betyder detta att vi ska flytta över Mio till fantasy-hyllan? Hur ser vi sen på Peter Pan, Alice i Underlandet och C. S. Lewis’ serie om Narnia? Även dessa karaktärer startar i den verkliga världen och sedan händer något som gör att de förflyttar sig till en annan värld/dimension där andra sorters varelser existerar.
Räcker det att det finns en fantasivärld i boken för att det ska bli fantasy?
Var går gränsen mellan saga och fantasy?
söndag 12 oktober 2008
Blivande Sommardrottning?
Vi får följa 17-åriga Aislinn som är synsk, hon har alltså förmågan att se oknytt, en nedärvd gåva från hennes mormor och mamma. Hon har fått lära sig att ignorera oknytten, både för att omgivningen inte ska tro att hon är tokig som pratar med sånt som inte finns samt att de allt som oftast är väldigt farliga. Detta med oknytten var en av anledningarna att jag hade svårt att komma in i boken då jag fick Spiderwick i bakhuvudet och alla dess oknytt i fälthandboken. Men efter några kapitel kom jag in i berättelsen och den blev faktiskt riktigt spännande. I början av varje kapitel finns det citat från gamla böcker som behandlar knytt i olika former, vilket gör att man får reda på hur de agerar.
Aislinn hade fått lära sig de tre reglerna som gäller när man stöter på oknytt: Locka aldrig till dig deras uppmärksamhet, svara dem aldrig och stirra heller aldrig på dem då de är osynliga. Oknytt kan nämligen välja huruvida vanliga dödliga kan se dem eller ej och de kan också förklä sig för att lura till sig de dödliga. Hon har också fått lära sig att de inte tål stål, vilket gör att de inte trivs lika bra i staden, men vissa har blivit starkare och kan nå henne.
När boken tar sin början har hon blivit förföljd av oknytt under en tid och försöker ignorera dem bäst hon kan. Men en av dem, Keenan som är Sommarkung, ger sig inte och är helt bestämt att få henne. Aislinn är dock fast bestämd att inte bli lurad, dessutom har hon funnit kärleken i Seth, en vanlig dödlig. Samtidigt som Keenan gör allt för att övertyga Aislinn att bli hans drottning och tillsammans vinna makten från den onda Vinterdrottningen så finns det en Vinterflicka, Donia, som försöker hjälpa Aislinn. Detta gör att man som läsare inte riktigt blir övertygad om det är en god idé eller inte att Aislinn ska bli Sommardrottning. Blir hon lurad eller kan hon rädda hela världen från att bli nedfrusen?
Så när man kommit en bit in i boken får man följa alla tre och se saken från deras vinkel: Aislinn som inte vet vem hon kan lita på, Keenan som gör allt för att vinna Aislinn samt Donia som hotas av Vinterdrottningen för att stoppa Aislinn att bli Sommardrottning samtidigt som hon får order av Keenan att övertyga Aislinn att tacka ja till erbjudandet. Men även om Ailsinn tackar ja till erbjudandet så är det inte säkert att hon blir drottning. Många innan henne har provat och blivit Vinterflickor och fått leva i flera årtionden av hård köld.
Är hon den utvalda?
/Gunilla
måndag 29 september 2008
Drakar
I andra böcker är drakarna under kontroll av onda trollkarlar som försöker få makt över hela världar, exempelvis: Drakkrönikan – den store trollkarlen Septimus Agorius försvunna dagbok (Malcolm Sanders). Där får den gode trollkarlen Septimus i uppdrag av kungen att utrota de vedervärdiga drakarna. Till dessa böcker kan man nog också räkna Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta där den onde Tengil har funnit sätt att få draken Katla att lyda.
Men många av de senare böckerna visar istället upp drakar som husdjur, exempelvis: Hur du tränar din drake av Hicke Hiskelig Halvulk III (Cressida Cowell) och Konsten att uppfostra en drake (red: Joseph Nigg). Observera att dessa böcker står på skönlitteratur och inte fakta tillsammans med hur du tränar din hund eller häst.
Även i andra böcker kan man bli vän med sin drake, som i böckerna om Harry Potter (J. K, Rowling) och Eragon (Christopher Paolini) för att inte tala om filmerna om Shrek och hans vänner. Men hur en drake och en åsna kan producera barn tillsammans övergår mitt förstånd.
Riddar-Rakel och de tre stordåden av Martin Widmark
Draktjuven av M.P. Robertson
Draken med de röda ögonen av Astrid Lindgren
Men… det är ju Bolibompadraken av Mats Wänblad
Prinsussan Klura och draken av Tormod Haugen
måndag 22 september 2008
Som att läsa en film
Den är också spännande då man får följa Hugo som nu jobbar som stationsurmärstare på en tågstation i Paris. Han blev detta då hans käre far gick bort och hans farbror tog sig an honom. Farbrodern försvann dock efter ett tag och Hugo tog över hans jobb att se till att klockorna på stationen fungerade utan att någon upptäckte honom. Han blir tvungen att stjäla för att överleva då han inte vet hur man löser in farbroderns lönecheckar.
En dag möter han en flicka i samma ålder, Isabelle. Hennes fosterfar Georges arbetar i ett leksaksstånd på stationen och fångar Hugo en gång när han försöker stjäla. Georges upptäcker den anteckningsbok som Hugo har och som han hotar att bränna upp. Isabelle hjälper Hugo att leta rätt på den och blir väldigt intresserad av innehållet som tycks vara teckningar över en robot (kallas för automat i boken). Detta är instruktioner från Hugos far om hur man kan laga den robot som de fann på ett museum. Hugo är duktig på att laga saker och får slutligen igång roboten som börjar teckna. De kommer fler och fler kopplingar mellan Hugos pappas robot och Isabelles fosterfar. Hur kan detta komma sig?
Läs den spännande fortsättningen och få samtidigt chansen att lära er lite om filmhistoria!
/Gunilla
fredag 19 september 2008
Udda kaninpar
Finns det fler kaninpar bland bilderböckerna? Är det någon slags konspiration eller bara idétorka, mån tro?